Sorteer op

Fournituren | Applicaties (TURMAC) zijdjes - on te verzamelen

Wat zijn zijdjes? Een zijdje is een zijden lapje met een geweven voorstelling er op. Er zijn zijdjes met afbeeldingen van Disney figuren bloemen, landen, insecten, wapens, sport en natuurlijk niet te vergeten filmsterren. Door de massaproductie die halverwege de vorige eeuw op gang kwam werd merkbekendheid en klantenbinding belangrijk. Er werden grote reclamecampagnes gevoerd. Eén van de belangrijkste middelen om merkartikelen aan te bevelen was het geven van cadeautjes. Steeds vaker werden bij het artikel presentjes bijgesloten.

Eén van die presentjes daarvan was het ‘zijdje”. Deze hebbedingetjes werden vroeger cadeau gegeven bij aankoop van 3 tot 4 pakjes sigaren of sigaretten. De grotere zijdjes hingen mensen aan de muur, met de kleinere versierden zij kleding of andere handwerken. Op deze zijdjes stonden afbeeldingen van o.a. bloemen, landen, insecten, wapens, sport en filmsterren.

Het bekendste Nederlandse merk dat zijdjes cadeau gaf was tabaksbedrijf Turmac. Ze produceerden vanaf 1920 Turkse sigaretten. Zij gaven in 1930 drie albums uit om de zijdjes in te bewaren. 

De prachtige Turmac zijdjes, die je vroeger kon sparen bij de tabaksartikelen van het merk Turmac zijn schitterend en als je ze niet verzameld zijn er de wereld aan ideetjes hoe je de Turmac zijdjes kunt hergebruiken. Op Pinterest vind je heel veel ideetjes om ze te gebruiken voor iets als speldenkussentjes of andere mooi hergebruik projecten.  Zelf bewaar ik ze op dit Pinterstbord: https://nl.pinterest.com/pearlsandrosesnl/turmac-zijdjes-pearls-and-roses/

___________

Op Berthi's blog lees je er meer over: 

https://berthi.textile-collection.nl/2013/12/22/vervolg-turmac-zijdjes/

Van de plaatjesalbums is er ook een hele historie te vinden:

https://plaatjesalbums.info/images/pdf/Turmac.pdf

En ook in diverse beeldbanken van musea vind je ze terug.

 

 

 

© 2015 - 2024 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel