Zilver

Wat is zilver?

Wat op het oog zilver lijkt, is dat niet altijd. Zilver werd al duizenden jaren voor Christus uit de grond gehaald. Het werd gebruikt als betaalmiddel en om versieringen mee te maken. Door de mooie glans is het geliefd om andere sieraden en gebruiksvoorwerpen als kandelaars, munten  en bestek van te maken. Maar ook naaldenkokers en naaigerei.

Sterling zilver, 925 zilver

Het meest gebruikte gehalte zilver is 925 zilver, ook wel sterling zilver genoemd. Puur zilver (999 gehalte) is te zacht om te verwerken. Daarom wordt er altijd een legering toegevoegd. Bij sterling zilver is dat meestal koper. Een legering van 925 bestaat uit 92,5% zilver en 7,5% koper (of ander metaal).

999 zilver

Dit wordt ook wel ‘fine silver’ genoemd. Dit is zilver in zijn puurste vorm. Althans… 999 betekent letterlijk 999 zilverdeeltjes van de 1000 totaaldeeltjes. In principe kun je wel altijd stellen dat 999 inderdaad volledig echt zilver is, omdat er nooit 100% gegarandeerd kan worden dat er nooit een deeltje ander materiaal bij zou zijn gekomen. 999 zilver – ook wel fijnzilver genoemd –  wordt vermengd met andere metalen om tot een werkbaar materiaal te komen. Meestal is dat koper.

Argentium zilver: 935 en 960

Argentium zilver is nog relatief nieuw.  Het bestaat pas sinds 2006 en wordt steeds populairder. Het heeft een hogere legering dan sterling zilver en is er in 2 legeringen, namelijk 935 en 960. De kopersamenstelling die gebruikt wordt bij sterling 925 zilver om het zilver harder te maken wordt bij argentium zilver vervangen voor germanium. Dit heeft een aantal voordelen voor de goud-/zilversmid en voor de drager dat het zilver niet oxideert (dus verkleurt) na verloop van tijd zoals normaal, sterling zilver dat  wel doet.

Verzilverd

Omdat naaigarnituren van sterling zilver vrij waardevol zijn, zeker als ze wat zwaarder zijn, maken veel merken gebruik van verzilverde onderdelen. Nadeel hiervan is dat het zilver slechts een dun laagje is. Poets je je voorwerp een paar keer stevig op, dan verliest je sieraad het laagje en dan verschijnt de – vaak gele koperkleur – van het goedkope metaal dat eronder zit.

Silver filled

De laatste jaren zie je steeds vaker een verbeterde versie van de traditionele verzilverde voorwerpen. Deze techniek heet silver filled en is een stuk dikker dan het standaard verzilverde laagje. Deze zilverlaag is ongeveer 5 tot 10% van de dikte van het bijvoorbeeld het sieraad. De prijs ligt wat hoger dan verzilvering, maar is alsnog een stuk goedkoper dan sterling zilver.

625 zilver

Dan tot slot een vreemde eend in de bijt.  Je mag het eigenlijk geen zilver noemen. Alles onder de 800 is namelijk geen zilver. Let dus op als je ergens tegenkomt ‘gemaakt van sterling 625 silver’. Dat is géén zilver! Het is een mix van metalen met maar een heel klein beetje zilver erin.

Schoonmaken

Zilver kan gaan oxideren (donkere aanslag), maar met een poetsdoekje poets je het materiaal zo weer glanzend. Soms krijgt het ook deukjes en krasjes, maar dat hoort bij het gebruiksvoorwerp.

Meer informatie over zilver schoonmaken.

Sorteer op
© 2015 - 2024 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel