BLOG

Artikel 1 Van 26

Blog | Lintkant - Vlaanderen kant - Brussels kant - 3 april 2024

Alle lintkant producten vind je hier: LINTKANT - BRUSSELS KANT - BRUSSELS DUCHESSE - RUSSISCHE KANT (pearlsandroses.nl)

Aan lintkant worden verschillende namen gegeven. Een ding dat zeker is is dat het geen kloskant is. Het zijn een soort linten met een draadje om aan te trekken zodat je het in de rondte op kunt naaien. Het is prachtig voor houte couture blousen, trouwjurken, nachtkleding. Vroeger werden er ook vaak tafelkleedjes van gemaakt. Inmiddels begint heel voorzichtig weer een opleving plaats te vinden in Belgie. Er wordt in sommige plaatsen zelfs weer les gegeven. 

Dit is de Facebookpagina van een handwerkjuf die les geeft in Belgie in Haaltert.  

https://www.facebook.com/profile.php?id=61553735207860 (normaal heet die Florina Breit, naar de grootmoeder van Carla en Carina Raes.

Deze blog is niet meer actief maar je vindt er wel informatie van een kantwerkster; https://hildablogt.wordpress.com/ 

In Haaltert staat ook een beeld ter ere van de vele kantwerksters, een foto en wat meer info over de kunstenaar, kan je hier vinden; https://www.haaltert.be/de-kantwerkster 

Op de website van de Heemkundige Kring (https://heemkringhaaltert.be/?page_id=68) vind ik dit; "Begin 1900 stichtte men in Haaltert kantscholen en in 1930 werkten hier nog honderden thuiswerksters voor een 30-tal kantuitgevers.

Haaltert wordt niet ten onrechte Kantwerkstergemeente genoemd. Door de industrialisatie verdween de thuisarbeid en schakelde men over op pendelarbeid."

Hoe doe je het?

Er wordt gewerkt met een lint dat in lussen op een patroon wordt gelegd. Dat patroon wordt vastgenaaid met draad, en de ruimte daartussen wordt opgevuld met een patroon van lusjes die met dezelfde soort draad worden gemaakt.

Lintkant is in feite een vorm van naaldkant. Het wordt met een naald wordt vervaardigd en niet met klossen. Naaldkant is dan ook gegroeid uit borduren, terwijl kloskant evolueerde uit de weefkunst. We gaan later op deze blog meer vertellen en tonen over de techniek om deze kant te vervaardigen.

Hier zijn nog een paar interessante filmpjes over lintkant.

Rose Point, Brussels Duchesse, bobbin lace. needlepoint lace and Point de Gaze laces were among the finest and most expensive of 19th century products. Most were made in Belgium and the most exquisite said to have come from Brussels.

https://youtu.be/Ppig4G97QNA?feature=shared

Les dentelles de Burano

https://youtu.be/kH0aOdZd3AE?feature=shared

Specificatie Omschrijving
Land van herkomst Nederland
Materiaal Onbekend
Staat Nieuw
© 2015 - 2024 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel