ANTIEK

Artikel 4 Van 4

VERKOCHT | Handwerken | Dekseldoosje | Antiek Amsterdamse school dekseldoosje, met prachtige roos en vlinder

Schitterend dekseldoosje met rozen motief een vlinder en groene blaadjes. Op het deksel zit een fraai handvatje. Een van de hechtigingen heeft een miniscuele beschadiging. Verder is het doosje prima in tact en in een mooie staat. 

De Amsterdamse School is een stijl in de bouwkunst, te plaatsen in de periode van de Moderne Bouwkunst, waartoe ook onder meer De Stijl, het nieuwe bouwen, de Chicago School en het expressionisme gerekend worden, die als reactie op de zogenaamde neostijlen te zien zijn.

De Amsterdamse School kenmerkt zich door gebruik van expressieve en fantastische vormen, verwant aan het expressionisme. Ze is in zekere zin ook een reactie op het rationele werk van H.P. Berlage en dan in het bijzonder op de Beurs van Berlage (1898-1903), die dus uitdrukkelijk niet tot de Amsterdamse School behoort maar gezien kan worden als het begin van het Nederlandse traditionalisme. Ook kan de ontwikkeling verklaard worden uit de overgang van Nieuwe Kunst en de buitenlandse varianten als jugendstil en art nouveau naar wat later – zeker wat betreft de decoratieve kunsten ook wel tot de art deco wordt gerekend. In 1916 bekritiseerde Michel de Klerk de werkmethodiek van Berlage en beschreef daarmee indirect op welke manier de oude beweging zich hiervan distantieerde.

De architectuur van de Amsterdamse School is beroemd in binnen- en buitenland. Dat er ook spectaculaire ontwerpen voor het interieur zijn, is minder bekend.In het houtsnijwerk zie je nog wel eens wolhouders en andere fraaie doosjes voorbij komen.

Specificatie Omschrijving
Lengte 15 cm
Breedte 0 cm
Hoogte 5 cm
© 2015 - 2024 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel