VERKOCHT

Artikel 23 Van 33

VERKOCHT | 1905 | Boeken | Kruissteken | Patronen in Kruis- en Platsteek met beschrijvende tekst | Bibliotheek `De vrouw en haar huis` - 1 |

Artikelnummer: BOE104

Patronen in Kruis- en Platsteek met beschrijvende tekst[ bibliotheek `De vrouw en haar huis`1 -

Derde druk (Eerste druk verscheen in 1905 - dit boek is niet gedateerd.

Elis M. Rogge

46 platen met borduur ideeën uit het begin van de vorige eeuw, met aanwijzingen. Harde kaft, in redelijk goede staat, de binnenkant zit wel wat los. Leuk is wel om te zien, dat het op gedrukt papier gemaakt is (hergebruik dus)

Plaat 1-2 ontbreken. Want één van de bladzijden zit los en daarna wordt er vanaf pagina 3 verder geteld.

Van Holkema & Warendorf - Amsterdam


ROGGE, Elisabeth Margaretha (geb. Moordrecht, Zuid-Holland 8-1-1858 – gest. Amsterdam 5-1-1945), journaliste en vertaalster. Dochter van Hendrik Cornelius Rogge (1831-1905), predikant, later bibliothecaris en hoogleraar geschiedenis, en Margaretha Elisabeth Stuart (1833-1909). Elisabeth Rogge bleef ongehuwd.

Door een vriendin enthousiast gemaakt voor handwerken, werd Rogge in 1898 lid van de Rubriek-Commissie Textiele Kunst bij de Nationale Tentoonstelling voor Vrouwenarbeid in Den Haag. Vier jaar later, in 1902, werd zij redactrice en journaliste bij het Maandblad der Vereeniging voor Verbetering van Vrouwenkleeding, de beweging voor reformkleding. Rogge schreef hierin vooral over tentoonstellingen en aspecten van reformkleding. Ze recenseerde tevens boeken en tijdschriften.

In 1904 verhuisde ze met haar ouders en haar zes jaar jongere zuster Maria naar Haarlem. Daar raakte ze in hetzelfde jaar nauw betrokken bij de eerste overzichtstentoonstelling van eigentijds kunstnaaldwerk in het Museum van Kunstnijverheid. Het jaar daarop stierf haar vader. Hierop nam ze ontslag bij het Maandblad en begon een eigen blad: De vrouw en Haar Huis. Niet duidelijk is of ze dit deed omdat ze nu haar moeder en zus moest onderhouden of juist omdat ze dankzij haar erfdeel in een eigen blad kon investeren. Het idee voor dit ‘geïllustreerd maandschrift’ met bijdragen over handwerken, reformkleding en sport is mogelijk op de Haarlemse tentoonstelling ontstaan.

http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Rogge

Specificatie Omschrijving
Lengte 28 cm
Breedte 22 cm
Hoogte 1 cm
© 2015 - 2024 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel