Vorige Artikel 1 Van 1 Volgende

Kunst | Artikel: Japanse woodblock prenten

Facsmile zijn prenten die dateren uit de 18de en eerste helft van de 19de eeuw, die in de periode 1900-1940 opnieuw zijn gedrukt. De waarde van wooblockprenten heeft te maken met leeftijd, de bekendheid van de kunstenaar of een beperkte oplage. Een zekere Sharaku heeft in 1794 en 1795 woodblockprenten gemaakt. En niemand weet waarom, zijn werk is erg bijzonder en zeldzaam dus duur.

Eerst wordt er een tekening gemaakt. Die wordt gedrukt op papier dat is gemaakt van de moerbeiboom. Van elke kleur pus het origineel is een blok hout nodig. Woodblock betekent dus een blok hout. Net zoveel houtblokken als kleuren zijn er nodig. Er wordt gedrukt in een hoogdruktechniek. Nadat het hout dat rond het deel dat gedrukt moet worden is weggesneden, ontstaat er een verhoging. Alles op de tekening dat niet deze kleur krijgt is weggesneden. Als een kleur slechts op een kleine plek zit, is er een een enkele verhoging ontstaan. Zit de kleur vele malen in de tekening, dan zijn er een groter aantal verhogingen.

Deze meerkleurtechniek stamt uit 1765 en wordt in Japan nog steeds toegepast in een amper gemoderniseerde vorm. Het enige dat in de loop der jaren is verbeterd is de kleurentechniek. In het begin konden er slechts enkele kleuren worden afgedrukt. De mallen voor de woodblocktechniek kunnen meerdere keren worden gebruikt. Net als bij zeefdrukken. De uitgever speelde een belangrijke rol. Die was eigenaar van de prent, en zorgde door distributie en productie. 

De eerste Japanse kleurenprenten waren zwart/wit prenten die met de hand werden ingekleurd. Het schoonheidsideaal voor een vrouw rond 1725 was 'gevuld'. Een halve eeuw later was dit omgekeerd. Vanaf 1780 zie je lange en slanke dames. 

In Nederland zijn erg weinig zaken waar je woodblockprenten kunt kopen. 

Woodblockprinten zijn gevoelig voor zonlicht. 

Artelino is de grootste veilingsite voor Japanse prenten en woodblockprints. 

© 2015 - 2022 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel