Scheveningen

Artikel 17 Van 18

VERKOCHT | Scheveningen | Ansichtkaart Scheveningse vrouw in klederdracht (streekdracht) | Zeldzaam | ca. 1900

Artikelnummer: KAA021

De Scheveningse klederdracht kent een betrekkelijk lange traditie. Reeds in het midden van de 17e eeuw treft men aldaar een schriftelijke vermelding aan van een hoofdtooi, omschreven als een 'silver haerijser', tegenwoordig hoofdijzer genoemd. De gangbare klederdrachten van de Hollandse kustdorpen - waaronder Scheveningen - vertoonden onderling veel gelijkenis. Mogelijk kwam dit doordat de onderlinge contacten tussen deze Noordzeedorpen min of meer regulier waren terwijl de contacten met het achterland ver achterbleven.

Het dragen van klederdracht viel bij jonge vrouwen gedurende de Tweede Wereldoorlog weg. De meest voor de hand liggende reden is de evacuatie van het dorp vanaf eind 1942; het dorp ging deel uitmaken van de Duitse Atlantikwall. Men moest weg uit het kustdorp en de geslotenheid van de vissersgemeenschap viel hierdoor uiteen en daarmee ook de, aan die gemeenschap toebehorende, cultuur die zowel de klederdracht als het dialect omvatte. Jonge vrouwen zagen in die jaren elders leeftijdgenoten die de druk van de klederdracht niet kenden en waaraan zij zich dan ook wensten te spiegelen.

Onder invloed daarvan geraakten na de Tweede Wereldoorlog ook de oudere klederdrachtdragende vrouwen meer en meer los van hun klederdracht. Zij gingen daarbij over op de algemene dames- of burgerkleding. Sindsdien kwamen er plaatselijk aan de onderzijde geen klederdrachtdragende vrouwen bij. Aan de bovenzijde vielen meer en meer vrouwen af, hetzij door overlijden hetzij door overschakeling op de - plaatselijk zo genoemde - burgerkleding. Alhoewel eerder Scheveningse vissers eveneens een vorm van klederdracht kenden, is deze niet in dit artikel betrokken daar die kledij al aan het begin van de 20ste eeuw uit het straatbeeld verdween. Een aantoonbare oorzaak hiervoor is niet gevonden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheveningse_klederdracht

 

© 2015 - 2024 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel