ANTIEK

Vorige Artikel 4 Van 13 Volgende

India | Antiek zeer bijzonder romantisch doosje "Taj Mahal" Moghull | ca. 1900-1910 | Sjah Jahan

Artikelnummer: DOO014
€ 29,95 € 15,00 (Inclusief BTW)
Voorraad 1 stuk

Dit prachtige doosje is een sieraad voor de kaptafel of als je van Indiase spulltjes houdt. De verf is nog erg mooi, alleen heeft het slotje de tand des tijds niet overleeft. Het dekseltje gaat goed open en dicht en sluit goed af. Dit soort doosjes kom je zelden tegen.

Maat: 11 x 7 cm

Een mooi verhaal over Shah Jahan lees je op deze blog "Nur Jahan "Smell the Roses", waar ook de laatste foto van Shah Jahan op staat.


Taj Mahal is een imposant, wit marmeren mausoleum in Agra (Uttar Pradesh). Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk, liet het grafmonument tussen 1632 en 1648 bouwen als laatste rustplaats voor zijn geliefde echtgenote Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed was overleden. Na de dood van Shah Jahan werden ook diens resten bijgezet in de tombe.

De Mogoldynastie had de gewoonte om voor haar leden grafmonumenten in symmetrisch aangelegde tuinen te bouwen. Tuinen staan in de islamitische traditie symbool voor het paradijs en de Mogols poogden voor hun overledenen een hemelse woonplaats op aarde te scheppen. De grootschaligheid en esthetische verfijning van deze bouwwerken diende tevens de luister van hun heerschappij te onderstrepen. Een eerste hoogtepunt in deze traditie was Humayuns tombe in Delhi, in de jaren 1560 gebouwd door Akbar.

De Taj Mahal staat niet zoals gebruikelijk in het midden van de tuin, maar op een verhoogd platform aan de oever van de Yamuna-rivier in Agra en domineert zo de wijde omgeving. Vier vrijstaande minaretten bezetten de hoeken van het platform en geven het bouwwerk een driedimensionale referentie. De Taj Mahal wordt geflankeerd door twee identieke - in contrasterend rood zandsteen opgetrokken - gebouwen, de moskee en het gastenverblijf. Tussen het mausoleum en de hoofdpoort van het complex ligt de tuin, die door kanalen in vier gelijke perken verdeeld is volgens het Perzische chahar bagh-patroon.

Het mausoleum wordt geroemd om de volmaakt uitgevoerde symmetrie, de verfijnde decoraties in de vorm van kalligrafieën uit de Koran, de marmeren reliëfs en het ingelegde steenwerk en niet op de laatste plaats vanwege het subtiele lichtspel, dat het gebouw steeds een ander aanzien geeft.

Shah Jahan slaagde in zijn ambitie om een monument voor eeuwen neer te zetten. De Taj Mahal is een van de meest herkenbare gebouwen ter wereld en een symbool van India. In 2007 werd de Taj Mahal verkozen tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Het gebouw wordt jaarlijks door miljoenen bezoekers bezocht. Voor velen van hen is het mausoleum vooral een romantische ode aan de liefde.


Mogul Empire was an empire in the Indian subcontinent, founded in 1526. It was established and ruled by a Muslim dynasty with Turco-Mongol Chagatai roots from Central Asia, claiming direct descent from both Genghis Khan (through his son Chagatai Khan) and Timur, but with significant Indian Rajput and Persian ancestry through marriage alliances; only the first two Mughal emperors were fully Central Asian. The dynasty was Indo-Persian in culture, combining Persianate culture[with local Indian cultural influences visible in its traits and customs.

Doosjes | Romantiek | Roosjes | Man

© 2015 - 2022 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel