MERKLAPPEN, STOPLAPPEN EN SCHOOLWERKEN

Merklappen zijn borduurwerken die vaak worden geproduceerd als een test van iemands vaardigheden in het naaldwerk. De merklap bestaat doorgaans uit een stuk stof waarop van alles geborduurd kan zijn, zoals figuren, het alfabet, motieven of decoraties. Het heeft doorgaans geen achtergrond.

Merklappen werden oorspronkelijk gemaakt door meisjes en vrouwen om hun vaardigheden in het borduren en merken van textiel te oefenen. Het was in de middeleeuwen gebruikelijk om linnengoed en kleding te merken met de initialen van de eigenaar. Dit was om te voorkomen dat het werd gestolen of verwisseld.

Merklappen werden vaak gemaakt van katoen of linnen. De borduurdraad was meestal in rode, blauwe of zwarte kleur. De ontwerpen waren vaak eenvoudig, maar er zijn ook merklappen bekend met complexe patronen.

Merklappen werden in veel landen gemaakt, maar ze zijn vooral bekend uit Nederland en Vlaanderen. In Nederland werden merklappen vaak gemaakt op school als onderdeel van het lesprogramma.

Vandaag de dag worden merklappen nog steeds gemaakt, maar ze zijn niet meer zo gebruikelijk als vroeger. Ze worden vaak gezien als een kunstvorm of als een souvenir.

© 2015 - 2024 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel