TIP | Welk naaigaren kan ik het beste gebruiken?

In oma's tijd kocht je garen op mooie houten klosjes met boven- en onderaan een etiket. Naaigaren was toen van katoen. Het verscheen eerst in hele kleine klosjes en was vooral prijzig. Dus onze over(-grootmoeders) waren er zuinig mee. Met de komst van de naaimachine veranderde ook het garen en de klosjes.

Tegenwoordig wordt er veel gewerkt met allesnaaigaren, bestaande uit 100% polyester. Het is sterk, glad als zijde, raakt niet gauw in de knoop en het is er in heel veel kleuren.

Soms heb je echter een speciaal garen nodig, afhankelijk van de stof en wat je gaat maken. 

Tips

  • Gebruik dikker naaigaren voor zware stoffen en dunner naaigaren voor lichtere stoffen. 

  • Gebruik extra dun garen en een zeer fijne naaimachinenaald bij doorschijnende stoffen, zodat de stof niet gaat bobbelen en trekken. Er zijn voor het naaien van stoffen verschillende soorten naaimachinenaalden te koop. Strechnaalden, jeansnaalden etc.

  • Bij het wassen kan katoenen garen krimpen en ontstaat er een rimpeleffect. Wil je dit effect juist gebruiken of versterken, combineer dan katoenen garen met een niet-krimpende stof zoals polyestermengstof.

  • Het nummer bepaalt de dikte van de draad. Hoe hoger het nummer, hoe fijner het draad.

  • Neem garen in de kleur die het meest voorkomt in je stof. Bepaal dit bij daglicht. Is niet precies dezelfde kleur te vinden, neem dan één of twee tinten donkerder. Een lichter stiksel valt veel meer op.

Verschillende soorten garen

Polyester garen

Dit wordt ‘allesnaaigaren’ genoemd en is van 100% polyester. Het heeft de sterkte van katoen en de flexibiliteit van polyester, waardoor het ideaal is voor alle soorten stoffen. Verkrijgbaar in ontelbare kleuren, zelfs in flitsend neon.

Doorstikgaren

Dik polyester garen voor knoopsgaten en decoratiestiksels. Gebruik dit garen alleen bovenop de machine (en onderin op de spoel garen van normale dikte) met een naald van 100-dikte en een groot oog. Zo naait het garen soepel en raakt het minder snel beschadigd.

Rijggaren

Een dikker, minder getwijnd en niet-glanzend garen. Dit garen is bedoeld voor het rijgen en niet om te naaien, waarvoor het niet sterk genoeg is. Bij het rijgen worden lange steken gemaakt om twee stofdelen tijdelijk op elkaar te houden. Doel hiervan is de stofdelen op hun plaats te houden voor je ze onder de naaimachine legt en ook gebruik je het om een kledingstuk tijdelijk in elkaar te zetten om te checken of het past.

Elastisch garen

Ideaal voor een stretcheffect zoals smocken op de naaimachine, waardoor je de stof fijne elastische rimpeltjes geeft. Ook een ideaal garen voor het vastzetten van elastische boorden.

IJzergaren

IJzergaren is gemaakt van viscose, een zeer sterk handgaren voor de reparatie van zware stoffen en voor het knopen aanzetten.

Katoenen naaimachinegaren

Dit garen is gemaakt van 100% katoen. Het is bedoeld voor katoenen stoffen en halfzware stoffen waar weinig of geen rek in zit, zoals linnen. Als je er stretchstoffen mee naait, kan het stiksel knappen.

Lockgaren

Dit garen wordt alleen gebruikt met de lockmachine en is bedoeld voor het afwerken van naden, zodat ze niet gaan rafelen. Je kunt er ook decoratief mee afwerken. De lockmachine daar kun je ook mee naaien. Het garen is wel van goedkopere kwaliteit dan handgarens en allesnaaigarens.

Borduurgaren

Borduurgaren is meestal gemaakt van rayon, vanwege de mooie glans. Het is dunner en bedoeld om machinaal mee te borduren. In (multi)kleuren, metallic en met harig effect verkrijgbaar.

Metallic garen

Metalic garen wordt gemaakt van rayon en metaal en wordt alleen gebruikt voor creatieve doeleinden als borduren, doorstikken en sierstiksels. Voor dit garen is meestal een speciale machinenaald nodig.

Zijden naaimachinegaren

Zijden naaimachinegaren is getwijnd garen en speciaal geschikt voor fijne stoffen als zijde, satijn en andere glanzende stoffen. Zijden garen wordt behalve voor gewoon machinaal werk ook gebruikt voor sierstiksels.

Quiltgaren

Quiltgaren is meestal van katoen, soms voorzien van een waslaagje waardoor het steviger wordt. Voor het machinaal quilten kun je ook allesnaaigaren gebruiken.

 

Sorteer op
© 2015 - 2024 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel