Artikelen per pagina
Sorteer op
    1 - 30 van 35 resultaten
  • 1
  • 2

Kantklosjes | Vintage Bobbin Lace "Souvenir" Spangle of Jingle | Gedenkklosjes

De kantklosjes uit Engeland, vooral die uit de East Midlands, zijn erg mooi. Door onder andere het gebruik van kralen verschilt bijna ieder klosje van het andere. Bij Engelse klosjes worden kralen niet alleen gebruikt als versiering in de 'spangle'. Het komt dikwijls voor, dat de kraaltjes in verschillende kleuren worden gebruikt om het klosje spiraalvormig te omwinden. Bij sommige heel bijzondere klosjes bestaat de schacht van het klosje zelfs geheel uit mooie veel kleurige kralen of bestaat de 'spangle'uit één grote kraal die in been is gevat.

Collectors item

Samenvattend kan gesteld worden dat het gebruik van kralen bij de productie van Engelse kantklosjes een belangrijke en nuttige rol speelt. Hierdoor is het Engelse kantklosje voor kantklossers en kantklosters een begeerd verzamelobject, vooral omdat er een grote verscheidenheid bestaat in Engelse kantklosjes.

'Spangles'

Alle Engelse klosjes, behalve verschillende 'South Buchs' ook wel duimpje of Hugenoot genoemd, hebben een ring van kralen. De klosjes staan bekend onder de naam 'spangle'. Soms worden ze ook wel 'Jingle' genoemd. In delen van Buckinghamshire en Oxfordshire is dit verbasterd tot 'Jinkum'.

De 'spangle'is aan de klosjes gemaakt als versiering maar ook om ze extra gewicht te geven. De onderste kraal van de 'spangle' is meestal de grootste en dikwijls versierd. Van de overige kralen kunnen sommige vierkant zijn. De vierkante kralen zijn meestal rood, wit en soms donkerblauw. De kleuren turquoise, amber, bruin of groen komen veel minder voor.

'Valentines en Kitty Fisher Eye'

Sommige grote kralen die in 'spangle' worden gebruikt, hebben een speciale naam. Deze naam hebben ze te danken aan hun kleur of vorm. Bekend zijn bijvoorbeeld de hartvormige of geslepen grote kralen, die 'Valentines' worden genoemd.

Koperdraad of nietjes

De draad waarop de kralen geregen zijn, is meestal van koper. Ook wordt wel verkoperd draad en zelfs koord gebruikt. De 'spangle' wordt aan het klosje bevestigd door een gaatje in de onderkant van het klosje te boren. Af en toe wordt de 'spangle'door middel van een nietje aan het klosje bevestigd, maar dat laat bij intensief gebruik snel los.

© 2015 - 2024 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel