Wasinstituut TNO

Wasinstituut TNO

Mijn nieuwsgierigheid werd opgewekt toen ik de knopenkaartjes "Jébé tegenkwam.  Bijzondere Jébe knopenkaart jaren '50-60 met 12 kleine knoopjes
Wat was dat wasinstituut? Wat deden zij?

In het jaarverslag van het wasinstituut uit 1957, waar de tekst op de knoopjeskaart naar verwijst, staan de volgende teksten vermeld:

"Voor drie verschillende handelsmaatschappijen werd een onderzoek ingesteld naar de bestendigheid tegen wassen, strijken en persen von knopen". 

Dat klopt dus inderdaad met het bijschrift op het kaartje.

"Verder achten wij het zeer gewenst, dat in 'De Wasindindustrie' meer artikeltjes zouden voorkomen van voorlichtende aard, bijvoorbeeld over bijzondere gevallen die wij hebben gevonden bij het onderzoek van beschadigd wasgoed en ook vertalingen vqn buitenlandse artikelen, o.a. over nieuwe textielsoorten waarmee de wasserijen te maken krijgen. Ook voor de verwezenlijking van deze wensen zijn op dit ogenblik geen mogelijkheden aanwezig". 

Het Engelse Wosserij-Ínstituut, de B.L.R.A. heeft al vele jaren een speciale ,,Information Officer" in dienst" wiens taak uitsluitend bestaat in het verzamelen, systematisch opbergen en doorgeven vqn literatuurgegevens. De aanstelling van zulk een ,,Information Officer" zou een belongrijke post op de uitgavenzijde der begroting vormen, en het is nodig dat hier hogere inkomsten tegenover staan.

Het is of ik de vorige functienaam tegenkom van "informatiespecialist", waarvan de functienaam nu "media-analist" is geworden. De functie Information Officer lijkt ook wel op de daaraan voorafgaande functienaam van "documentalist". Ik had nooit gedacht dat ik bij het zoeken naar de achtergrond van het Wasinstituut geschiedenis over mijn beroep zou vinden. Wat een verasssing! En dat men in 1957 vond dat er voor het werk een zeer hoge inkomste tegenover moest staan. Helaas is het vaak zo dat in de huidige tijd de functie zo niet altijd als zo belangrijk wordt gezien en zijn het vaak banen die als het eerste "wegbezuinigd" mogen worden als er weer een reorganisatie in het vooruitzicht staat gepland.

Het gehele jaarverslag uit 1957 is nog te lezen op internet.

 

Sorteer op
© 2015 - 2024 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel