-33%

Artikel 20 Van 74

1951 | Ivonne – J.P. Baljé

Artikelnummer: KIND 2
€ 7,50 € 5,00 (Inclusief BTW)
Voorraad 1 stuk

Ivonne is de titel van het boek over anderhalf jaar uit het leven van een 10-jarige meisje, dat samen met haar ouders en 2 katten in Amsterdam woont. Het is geschreven door Jozias Pieter Baljé, geïllustreerd door Frits Adolph Oscar van Bemmel en in 1951 (1e druk) verschenen bij uitgeversmaatschappij G.B. van Goor.

Het verhaal start in de winter. Er komt een nieuw poesje in de familie en Ivonne doet een poging om te schaatsen in het Vondelpark. Maar dan komt het moment waarop Ivonne leert zwemmen. Na lang aandringen mag ze op zwemles in het zwembad van de A.M.V.J., de Amsterdamse Maatschappij voor Jongeren. Ivonne gaat 3 keer per week zwemmen, om maar zo snel mogelijk haar diploma te halen. Ze begint – zoals dat vroeger ging – aan de hengel. Vervolgens komt ze aan de lijn en ten slotte mag ze aan de stok.

Uiteindelijk mag ze nog voor de zomervakantie afzwemmen. Ondanks de zenuwen en het slechte zwemmen krijgt zij haar diploma. In de grote vakantie gaat het gezin naar familie in Oostende. Ze vliegen van Amsterdam naar Brussel en nemen vervolgens de trein. In Oostende vliegen de dagen aan het strand voorbij en al snel moet het gezin weer afscheid nemen en volgt de terugreis.

Na de zomervakantie begint Ivonne in de 5e klas (het huidige groep 7). Al snel moet ze aan een bril en volgt er ook nog een ziekenhuisopname omdat haar ontstoken keelamandelen verwijderd moeten worden. Een circusbezoek aan circus Knie maakt erg veel indruk.

Met haar vriendinnen sluit Ivonne zich aan bij de A.D.Z., de Amsterdamse Dames Zwemclub. Ze is niet alleen erg trots omdat het de eerste club is waarvan zij lid wordt, ze is ook blij dat ze nu beter gaat leren zwemmen. Helaas volgt er een periode van vorst en kou, waardoor er een tijd niet kan worden gezwommen.

Gelukkig gaat het zwembad ook weer open en wordt er getraind voor de onderlinge zwemwedstrijden in mei. Als het zover is bibbert Ivonne van de zenuwen. Ondanks een slechte start gaat de 25 meter borstcrawl goed. Ivonne behaalt een 2e plaats. Ze vermaakt zich vervolgens kostelijk, want met grote belangstelling volgt ze de vele andere wedstrijden, waaronder enkele met de beste Nederlandse zwemmers zijn.

Het verhaal eindigt met een dagje Arnhem met haar klas, ook weer een hele belevenis. Ivonne gaat met prachtige cijfers over naar de 6e klas (groep 8). Ze gaat genieten van een heerlijke zomervakantie.

 

Specificatie Omschrijving
Auteur J.P. Baljé
Illustraties door P. van Bemmel
Druk Tweede
Uitvoering Hardcover - Harde kaft
Uitgever G.B. van Goor Zonen
Jaar 1951
Aantal pagina's 100
Staat Vintage
© 2015 - 2024 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel