BLOG

Artikel 5 Van 25

Blog | Jaarlijks gaat 1,5 miljoen kilo wol de prullenbak in: 'Zo zonde!' - mei 2022

Onlangs las ik het onderstaande artikel dat dateert uit september 2021. 

Er wordt wat weggegooid en verspilt tegenwoordig. De waarde van zo'n prachtig product als wol gereduceerd tot een restmateriaal. En met schapenwol kun je hele leuke dingen maken. Toch koopt iedereen massaal de producten bij de Action omdat ze goedkoop zijn. Terwijl in onze eigen land de maakindustrie duidelijk te maken heeft met een imago-probleem. Zelf- en handgemaakte producten mogen niets meer kosten. Hergebruikte materialen willen mensen goedkoop hebben omdat het te duur is. Zo vergaat het ook de handwerkmaterialen. Dozen vol met borduurwol heb ik staan van bekende merken zoals Anker, Scheepjes, Parley en Beehive. Ze worden bijna niet verkocht, ondanks de lage prijzen. Terwijl de wol behandeld is tegen mot. 

Hoe herken je echte wol?

Dit doe je door te voelen, de meeste wol voelt een beetje stug. Ook bij dunne wol voel je de vezels nog. Vervolgens ruiken, helemaal garen, heeft een typische schapengeur.

Bij een lapje of een stukje wol kun je een brandtest doen: door een stukje boven het aanrecht aan te steken.

Echte wol moet:

  • snel zelf doven,
  • een geur van brandend haar hebben
  • wat er overblijft mag niet hard aanvoelen. Het verbrande stukje moet je kunnen vergruizen tussen je vingers. Voel je harde stukjes dan zit er iets in wat smelt en niet verbrand en daarmee dus geen wol is.

Dit lijkt eenvoudig, maar is soms erg lastig.

Ga niet uit van wat de verkoper zegt, de richtlijnen voor wol verschillen per land. In sommigen landen mogen stoffen met 60% wol al voor echte wol verkocht worden. Gebruik je eigen zintuigen.

Wat kun je doen met wol?

Kaarden (kammen), verven, spinnen, breien, haken, lucetten, sprangen, weven, naaldbinden, naaien, vilten.. Wolvezels haken makkelijk in elkaar, daardoor kun je er eenvoudig mee vilten en spinnen.

Wat kun je doen met borduurwol van Pearls and Roses?

In de video wordt getoond hoe je met deze borduurwol iets anders kunt borduren dan alleen het te gebruiken voor kruissteken of tapesserie (dat mag natuurlijk ook).

Parley en Beehive zijn het dunste garen. DMC is iets dikker.

Wil je ook mee doen aan hergebruik van prachtig borduurwol? Een echt natuurproduct zonder acryl of nylon? Hier vindt je alle soorten borduurwol op mijn website:

BORDUURWOL - DMC | Parley | Beehive Patons | Pearls and Roses

Lees hier het artikel van RTL over schapenscheerders en schapenwol:

Jaarlijks gaat 1,5 miljoen kilo wol de prullenbak in: 'Zo zonde!' | RTL Nieuws

Truien, sjaals, isolatiewanden, groene daken en ga zo maar door. Van de 1,5 miljoen kilo wol die Nederlandse schapen jaarlijks produceren zou je dat allemaal kunnen maken. Toch gaat bijna alle wol van de honderdduizenden Nederlandse schapen de verbrandingsoven in. En dat moet anders, vindt het Hollands Wol Collectief.

Schapen worden in Nederland gehouden voor melk, vlees of als grazers. Het scheren van de schapen en de wol die daarmee overblijft, dat gebruiken we nauwelijks.

"Ik verdien er geen geld mee", zegt schapenboer Martin Oosthoek. "En ik blijf er nu ook mee zitten."

Schapenwol naar China

Nederlandse schapenboeren verdienden al niks aan hun schapenwol, het ging naar China om daar verwerkt te worden. Maar sinds het begin van de coronacrisis is de route naar China te duur geworden want de transportkosten zijn torenhoog. Dat zorgt ervoor dat schapenboeren met hun wol blijven zitten.

Daar heeft het Hollands Wol Collectief nu een oplossing voor gevonden. Zij willen van Hollandse wol weer een hoogwaardig product maken. En een lucratieve business.

Overspoeld door aanmeldingen worden ze: Mirthe Snoek en Janne de Hoop. Ze hebben allebei nog 'gewoon' een baan, maar zijn daarnaast druk bezig om van wol weer een lucratief product te maken. En om er zelf een boterham mee te kunnen verdienen.

"Schapenhouders zeggen tegen ons, neem maar mee. Ze zijn al blij dat ze van de wol af zijn", zegt De Hoop. Maar dat is juist niet de bedoeling. Het product moet weer met een eerlijke prijs gewaardeerd worden. "Het is zo zonde dat er zoveel wol wordt weggegooid.

'Een andere mindset van consumeren'

"De Knitwit Stable bijvoorbeeld, die kruist nu schapenrassen met elkaar om te zorgen voor een hoogwaardige kwaliteit wol. En de truien die zij produceren zijn een paar honderd euro. Dat vinden mensen niet goedkoop. Maar het gaat een heel leven mee, dat zijn we niet meer gewend. Het vraagt om een andere mindset van consumeren", betoogt De Hoop.

Schapenboer Martin Oosthoek ziet wol helemaal niet meer als een hoogwaardig product, maar als restafval van de schapen. Of hij er ooit geld mee verdiend heeft? "Dat niet, maar tien jaar geleden konden we het scheren nog wel betalen."

 

© 2015 - 2024 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel