VERKOCHT

Vorige Artikel 14 Van 15 Volgende

VERKOCHT | België | Religie | Antieke kleine medaille hanger met kerk Dadizele & Madonna

Medio 1900.

De Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele is een basiliek in de Belgische plaats Dadizele. Het is een basilica minor. De titel van basilica major is voorbehouden aan kerken in Rome. Ze is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en opgetrokken in neogotische stijl, naar ontwerp van de Engelse architect Edward Welby Pugin. Later werden de plannen hernomen door Jean-Baptiste Bethune.

De eerstesteenlegging gebeurde op 8 september 1857 en op 1 september 1867 werd de eerste heilige mis opgedragen. Paus Leo XIII kende op 31 januari 1882 aan de kerk van Dadizele het statuut van basiliek toe: naast de Heilige Bloedkapel te Brugge, de enige basiliek in het bisdom Brugge.

De basiliek verving een 15e-eeuwse laatgotische bedevaartskerk. Ze werd gebouwd ter gelegenheid van de afkondiging van het dogmaverklaring van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria op 8 december 1854, op initiatief van bisschop Joannes-Baptista Malou. Dadizele was reeds in de 14e eeuw een bekend bedevaartsoord.

Het 15e-eeuws albasten beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind (genoemd: Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele) is prominent in de kerk aanwezig.

Komt uit een klooster. Waarschijnlijk heeft iemand daar een bedevaart naar gemaakt.

Kan niet zo goed lezen wat er op staat.

Maar lijkt op: ... N. De Dadizeele - Priez pour nous

Specificatie Omschrijving
Lengte 2 cm
Breedte 1 cm
Hoogte 0 cm
© 2015 - 2023 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel