Vorige Artikel 15 Van 17 Volgende

Blog | Tibetaanse chatelaines : 'chab, chab' naaigerei en verzorgingsset - 20 mei 2020

Vandaag had ik een boeiend gesprek met een verzamelaar van Oosterse wapens, waarbij ik een chatelaine kocht, die ik zo mooi vond vanwege de naaldenkoker die er in verwerkt was. Hij wist niet zeker waar hij vandaag kwam en dacht dat ze aan een rok gedragen werden. Toen ik echter op speurtocht ging naar de herkomst van deze 'bedelkettingen' vond ik mooie historie over de chatelaines. Ze heten dus Chab chab, leerde ik uit de teksten die ik erover vond. 

Grappig zijn de voorwerpjes die er aan hangen, zoals een lepetje om de horen mee schoon te maken, een tandenstoker en manicure gereedschap. Die van mij is niet van zilver, maar de Turquoise steentjes zien er echt uit. Het vakmanschap, de bewerking enz. trok mij aan in dit sieraad. Lijkt me best handig om een multifunctioneel sieraad te dragen, misschien doe ik het eens om naar mijn werk. Vooralsnog gaat hij in de vitrine van de buitenlandse naaigereitjes. Ik ben er bij mee, alsmede het boeinde gesprek met de verkoper over verschillende culturen en Oost en West. Kon zijn gedachtengang goed begrijpen en zijn wijsheid waarderen. Dit soort gesprekken maakt het hebben van mijn eigen website en winkeltje een van de leuke kanten van dit werk. 


A chab chab is a piece of jewellery which wealthy Tibetan ladies attached to their clothes beneath the right shoulder. It consists of a brooch like main part to which various small utensils are attached with small chains. Among the utensils are found such instruments as a toothpick, a small spoon for cleaning the ears, pincers and knives for manicure.

Normally the main part a chab chab is made from hammered silver, while the attachments are from cast silver and are often engraved with decorative designs; occasionally a chab chab can be made partly or completely of gold. It could be also a opium kit.

This was used by the Lepcha people from the Tibetan border region from the 1940s or 50s. 

This type of ornament was usually worn on the shoulder suspended from a loop. You can see examples here of early 20th century photos of Tibetan women wearing similar chatelaines.

© 2015 - 2021 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel