ARTIKEL

Artikel 4 Van 23

Kantklossen | Artikel: Kantklossen in Tirol

Artikel: Kantklossen in Tirol

Het klossen van het fijne kantwerk is in het dal Valle Aurina/Ahrntal nauw verbonden met de mijnbouw en een vroeg voorbeeld van (onvrijwillige) emancipatie.

Bij het kantklossen worden linnen draden op het kloskussen, de zogenoemde ‘pinggl’, vastgespeld. Aan het uiteinde van de draden hangen de klosjes. Dit zijn een soort spoelen die om elkaar worden geslagen, waardoor het patroon ontstaat.

Geschiedenis van het kantklossen in het dal Valle Aurina
In 1893 werd de kopermijn in het dorp Predoi/Prettau 1893 na 500 jaar stilgelegd. Hierdoor verloren veel families in het dal hun werk en daarmee hun inkomen. In deze moeilijke situatie kwamen de vrouwen op het idee om van kantklossen hun beroep te maken. Met behulp van de dorpspastoor en de steun van de adellijke mijneigenaren werden drie getalenteerde kantklossters naar Wenen gestuurd om daar het vak te leren. In 1894 werd in Predoi een kantklosschool opgericht, waar ook de vrouwen uit het dal onderwezen werden.

Tijdens tentoonstellingen in binnen- en buitenland en in modejournalen werd het product succesvol aangeprezen. De keizerlijke en koninklijke aristocratie werd al snel een vaste klant van de kantklossters uit het Valle Aurina. En dat ondanks het feit dat er al machinaal vervaardigd kant op de markt was. Kantklossen is enorm arbeidsintensief en de vrouwen verdienden niet veel meer dan een zakcentje. Het resultaat van soms wel 17 uur klossen op een dag werd vaak meteen in levensmiddelen omgezet. Na de Eerste Wereldoorlog werd Zuid-Tirol van Oostenrijk gescheiden; hierdoor verloor men ook de contacten met de garenleveranciers uit Bohemen. Pas in de jaren 1930 werd het kantklossen hervat, nu met garen uit Milaan. In 1994 werd in Prettau een kantklosvereniging opgericht met als doel de kennis van de oude handwerkkunst aan de jonge generaties door te geven. Tegenwoordig wordt het kant verwerkt in klederdrachtblouses, misgewaden, tafelkleden en kerstboomversieringen. In Haus Prettau, het mijnbouwmuseum ‘Im Kornkasten’ in Cadipietra/Steinhaus en in het bezoekerscentrum van het natuurpark in Casere/Kasern worden kantklosdemonstraties en tentoonstellingen gehouden.

Artikel

© 2015 - 2024 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel