ARTIKEL LEZEN

Artikel 1 Van 1

Verzamelen | Artikel: Kerst- en nieuwjaarsartikelen verzamelen

In de 18de eeuw was het een traditie op school om leerlingen aan het eind van december in schoonschrift mooie kerst- en nieuwjaarswensen aan hun ouders te laten geven. Dit heette 'Christmas pieces'. 

Henry Cole in 1843 directeur van het Londense Victoria en Albert Museum kwam op het idee om al zijn vrienden een gedrukte kaart te sturen. De eerste kaart was een gelukkig Victoriaans gezin. Daarna ontstond een levendige handel in Kerst- en nieuwjaarkaarten bij de Victorianen. De kaarten werden gedrukt en met de hand ingekleurd en waren zeer kostbaar toentertijd. 

Bekijk goed in welke staat een kaart verkeerd. Een postzegel geeft de kaart extra waarde, omdat de kaart te dateren is. Bruine vochtplekjes verminderen de waarde voor verzamelaars, maar desondanks kan de kaart nog wel mooi of bijzonder zijn. Kaarten kunnen wel ouder zijn dan de postzegel, want ze bleven soms erg lang op voorraad liggen.

Zelf houd ik erg veel van de Victoriaanse kaarten. In die tijd waren vrijwel alle kerstkaarten met bloemen versierd. Vooral vergeet-mij-nietjes en rozen waren geliefd.  Later in het tijdperk zie je kinderen die spelletjes spelen of schaatsen.

 

 

 

© 2015 - 2024 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel