LINTKANT
. Technieken | Artikel: Geschiedenis van lintkant - lintje kant of Brussels kant
Het eerste dat me opviel aan deze foto CDV was de prachtige kraag van lintkant die deze dame draagt. De fotograaf is P. Claret uit Parijs, 19 Rue du Commerce en was actief rond 1890.
Vaak vond ik kleedjes van lintkant, maar nog nooit een kraag en wat een grote is dit. De vraag is heeft deze mevrouw de kraag zelf gemaakt of laten maken?
Graag wil ik jullie wat meer vertellen over de geschiedenis van lintkant. Je herkent het aan de lintjes die met de hand aan elkaar zijn genaaid in patronen.
Lintkant is een halfmachinale kantsoort met meerdere namen. De volgende namen zijn bij mij bekend:
- Venitiaans lintkant
- Vlaams lintkant
- Ierse- of Point-lacékant (Ierland)
- lintjeskant (België)
Het is ontstaan uit de 17e eeuwse Milanese kant-met-de-veter of Guipurekant. De basis van deze kant is een smal bandje dat gemakkelijk rondgelegd kan worden omdat er een trekdraad langs de zijkanten is meegevlochten. Dit bandje wordt op een papieren patroon vastgeregen en daarna worden de openingen (die ontstaan door de rondingen) opgevuld met naaldkantsteken. Dit zijn dan gelijk ook siersteken, waardoor nog wat extra’s wordt toegevoegd aan het geheel.
In 2016 was er een tentoonstelling over in het Streekhistorisch Centrum in Westerwolde. In het Huisje Manning is de tentoonstelling Lintkant ingericht door de gelijknamige kantklosgroep o.l.v. Jantje Kupers-De Roo. In de wisselkamer van Huize ter Marse wordt een keuze uit de textielcollectie van het Streekhistorisch Centrum getoond. Hierbij zijn jakken en jurken van soms al meer dan 100 jaar oud. De Kantklosgroep ‘Lintkant’ ontstond 32 jaar geleden door een uitwisseling met een groep dames uit Lilienthal (D). Met deze plaats heeft de gemeente Stadskanaal al jaren een vriendschapsband. Handwerklerares Jantje Kupers-de Roo werd benaderd of zij niet een kantklosgroep wilde starten en zo is het begonnen. De groep bestaat nog steeds en komt wekelijks samen in buurthuis De Stobbe in Ceresdorp. Voor de expositie maakten zij een keuze uit hun mooiste werkstukken. Alles is met de hand gemaakt.