Vorige Artikel 7 Van 17 Volgende

Blog | Vegetable ivory | november 2018

Vegetable ivory

Afbeelding: These tagua nut buttons reveal the grain on the top. The carved hole in the shank is in the vegetable ivory natural color.

Een tijdje geleden zag ik voor het eerst "plantaardig ivoor" in de vorm van speldenkussentjes en naaldenkokertjes. Er blijken zelfs knopen van te zijn. Daar heb ik me nog niet helemaal in verdiept, maar dat ga ik zeker binnenkort ook doen. Het onwaarschijnlijk mooi dat dit gemaakt kan worden van een noot. Het wordt "ivoor" genoemd omdat de kleur eerst wit is, later verkleurt dit naar een beetje lichtbruin achtige kleur. Deze donkere kleur zoals de knopen heb ik nog niet eerder gezien in het echt. Wellicht dat in moeders knopen doos er nog wel een paar knopen zoals deze zijn te vinden.

Ik zie deze toepassing van deze noot eigenlijk nergens meer terug in nieuwe producten. Misschien is die er wel, maar ik heb het nog niet gezien. Ben daar eigenlijk wel benieuwd naar.

____________________________________________

Op Wikipedia vond ik de volgende omschrijving van "Vegetable ivory" or tagua nut is a product made from the very hard white endosperm of the seeds of certain palm trees.

Vegetable ivory is named for its resemblance to animal ivory. Species in the genus Phytelephas (literally "elephant plant"),

native to South America, are the most important sources of vegetable ivory. The seeds of the Caroline ivory-nut palm from

the Caroline Islands, natangura palm from Solomon Islands and Vanuatu,[1] and the real fan palm, from Sub-Saharan

Africa, are also used to produce vegetable ivory. The material is called corozo or corosso when used in buttons.

 

© 2015 - 2021 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel