Vorige Artikel 1 Van 2 Volgende

Verzamelen | Artikel: Hoe de Verkadeplaatjes in het museum kwamen

Op 13 januari 2017 publiceerde het NRC in de weekend editie een mooi artikel over hoe de Verkadeplaatjes in het museum kwamen.

De originele aquarellen van de Verkade-albumplaatjes waren er bijna niet meer geweest. Dankzij An Zegwaard, voormalig directiesecretaresse bij Verkade, zijn ze nu in het Zaans Museum te zien.

Een paar weken geleden, 15 december, opende An Zegwaard in het Zaans Museum de tentoonstelling De albums van Verkade. Tot eind april zijn daar de 35 plaatjesalbums te zien die Verkade sinds 1903 uitgaf, inclusief de originele aquarellen voor de plaatjes. Het is niet overdreven te stellen dat An Zegwaard, voormalig directiesecretaresse bij Verkade, er persoonlijk voor heeft gezorgd dat die albums en die aquarellen bewaard zijn gebleven.


Zo’n waardevolle collectie hoort niet in een container


Maar zelf zou ze dat nooit zo zeggen. Bij de opening van de tentoonstelling vertelde ze het liever zo: „Twintig jaar geleden, in 1996”, vroeg een directeur van de nieuwe eigenaar haar „om containers te bestellen”. United Biscuits had Verkade overgenomen in 1990. Nu had het plannen om het hoofdkantoor te verhuizen – en al die dozen met albums en plaatjes hoefden niet mee. „Maar ik vond: zo’n waardevolle collectie hoort niet in een container.” Dus nam ze „direct contact op met Erik Verkade”.

Ik ben het daar geheel mee eens en ben blij dat ik ook nog een aantal Verkade albums van de container heb kunnen redden.

Op een speciale albumafdeling werden honderden brieven per dag verwerkt, vaak met het verzoek om te ruilen. Op hoogtijdagen werkten daar wel dertig vrouwen, soms werden werkneemsters uit de fabriek gehaald om te komen helpen antwoorden.

Tussen 1903 en 1916 werd elk jaar een nieuw album uitgebracht. Daarna onderbrak Verkade de campagne wegens gebrek aan papier. In 1919 begon die weer, met het album Friesland. Tussen 1925 en 1940 volgde ieder jaar weer een nieuw album, zoals Texel, Paddenstoelen, Onze Groote Rivieren en Apen en hoefdieren in Artis. ITussen 1965 en 1995 werden verzamelalbums uitgebracht met materiaal dat op de planken lag. Ook kwamen er diverse herdrukken.

Koop je een van de Verkadealbums dan ben je dus in het bezit van een museumwaardig stuk.

Lees het gehele boeiende artikel op de website van het NRC.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/13/hoe-de-verkadeplaatjes-in-het-museum-kwamen-6192558-a1541108

De Verkadealbums die ik aanbied zijn redelijk geprijst afhankelijk van de staat, ouderdom en druk van het album.

Je kunt ze hier vinden: https://www.pearlsandroses.nl/c-4555595/boeken-verzamelalbums-en-plaatjesalbums/

 

© 2015 - 2023 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel