VERKOCHT

Vorige Artikel 5 Van 5 Volgende

VERKOCHT | 1927 | Verjaardag | antieke briefkaart Lente bloesem 'Hereux Anniversaire' lieve zoon

Artikelnummer: BLK005

Verjaardagskaart aan de zoon soldaat Robert Dubois die jarig is op 8 Decembre 1922, terwijl de kaart is afgestempeld op 5 juni 1927 of 9 december 1927. Robert Dubois diende op dat moment in Antwerpen Berchem, diende bij het 6e batellion de ligne. Het 6de regiment.

Berchem

De 18e eeuw brengt een periode van rust en economische heropleving. Er vestigen zich weer hoefsmeden en herbergiers langsheen de gekasseide Grotesteenweg. Ook de Berchemse boeren gaat het voor de wind met de opstart van de aardappelteelt, wat dan op zijn beurt de dorpsbevolking in sneltreinvaart doet aangroeien tot 2.000 zielen. Wanneer keizer Jozef II, de "koster van Weenen" echter afzakt naar onze streken breekt er een nieuwe woelige periode aan. De Brabantse Omwenteling breekt aan en noopt de inwoners van Berchem tot de gezamenlijke aankoop van een kanon en meneer pastoor koopt er zelfs drie. In 1830 vindt hier de slag bij Berchem plaats. In 1900 bouwde men ten noorden van Berchem in de wijk Haringrode een voor de tijd hypermodern Militair hospitaal en arsenaal op de plaats van het vroegere, circa 1853 gebouwde en circa 1885 gesloopte Fortje 4 van Berchem.

In 1912 verwierf de stad Antwerpen al een groot gedeelte van Berchem waaronder Laag-Middelheim en het kasteelpark Vogelenzang. Ook kwam er een grondruil in Zurenborg. Tijdens de Duitse bezetting werd de zelfstandigheid opgeheven vanaf 1 januari 1942 en werd Berchem een van de districten van de fusiegemeente 'Groot-Antwerpen'. Na de oorlog werd Berchem terug een zelfstandige gemeente tot ze op 1 januari 1983 bij Antwerpen werd gevoegd.

© 2015 - 2023 Pearls and Roses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel